Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. június 7-én munkalátogatásra érkezett a Vatikánba. A látogatás keretében elsőként felkereste a 2021-ben, kormányzati támogatással felújított Szent István Házat és részt vett a Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora, Németh Norbert atya által celebrált szentmisén.

 

Szentmise a Szent István Házban (Fotó: Facebook Szijjártó Péter)

 

Ezt követően került sor a vatikáni Apostoli Palotában Paul R. Gallagher érsekkel, a Szentszék államokkal és nemzetközi szervekkel fenntartott kapcsolataiért felelős titkárával való találkozóra, melynek középpontjában az Oroszország és Ukrajna közötti mihamarabbi béke elérésére irányuló törekvés állt. Magyarország és a Vatikán egyetért abban, hogy napjainkban a béke eléréséhez hatalmas bátorságra van szükség, mivel nagy nyomás nehezedik azokra, akik a békét követelik. A magyar külügyminiszter rávilágított továbbá a békére irányuló párbeszéd jelentőségére, hangsúlyozva, hogy „a sikeres diplomáciában azok a szereplők is részt vesznek, akik különböző nézeteket vallanak”. Hangsúlyozta azt is, hogy nagyra értékeli a svájci békecsúcs kezdeményezést, véleménye szerint azonban a találkozó akkor lenne igazán sikeres, ha azon a háborúban részt vevő valamennyi fél jelen lenne.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter Paul R. Gallagher érsekkel (Fotó: Facebook Szijjártó Péter)

 

Szijjártó Péter külügyminiszter a vatikáni megbeszélést követően munkaebéden vett részt Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció nyugalmazott prefektusával, akivel a Hungary Helps Programról, az üldözött keresztények helyzetéről, valamint a család jelentőségéről és a magyar kormány családpolitikájáról tárgyalt. A bíboros nagyra értékelte a magyar kormány munkáját és imáiról biztosította a minisztert, kormányát és az egész magyar népet.

 

Találkozó Robert Sarah bíborossal (Fotó: Facebook Szijjártó Péter)